Alfa Romeo Logo

Models

Под името „Морски конe“ музеят на Alfa Romeo представя серия от моторни лодки, част от малко познатата история на легендарната марка


По повод 110 години от създаването на Alfa Romeo, музеят на марката в италианския град Арезе разказва за една по-малко известна, но изключително успешна глава от историята на бранда. В него са изложени много редки лодки, задвижвани от двигатели на Alfa Romeo, които са спечелили десетки световни, европейски и национални италиански титли и са счупили няколко световни рекорда. За първи път са показани заедно състезателната моторна лодка Arno II и двигателят, който я задвижва: двигателят на Tipo 158 Alfetta, който преди да спечели първото състезание във Formula 1 в историята, вече бе натрупал световни титли и в състезанията по вода.

Експозицията, озаглавена  „Cavalli Marini“ (Морски коне) по цитат от  списание Quadrifoglio през 1973 г., се състои от състезателни, развлекателни, венециански лодки и плавателни съдове, използвани по време на Втората световна война, с което се представя многостранния характер на двигателите на Alfa Romeo. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 17 октомври 2020 г. до 21 февруари 2021 г. и е изключителна възможност да се открие „другия живот“ на двигателите на легендарната марка.

Пет световни титли, първите две първенства във Formula 1 в историята, 11 Mille Miglia, 10 Targa Florio, стотици други триумфи в категориите „спорт и туризъм“: спортната история на Alfa Romeo на пътя и на пистата е добре известна. По-малко известното е друга страница в тази история, тази, която е написала марката за лодките. Технологиите и иновациите, разработени от Alfa Romeo, са използвани и в спорт, толкова вълнуващ като автомобилните състезания и способен да увлече феновете – моторни лодки. От 20-те до 80-те години Alfa Romeo е сред абсолютните първенци и в тази област. Авиационните и автомобилните двигатели са адаптирани за работа плавателни съдове, както производствени, така и състезателни, произлизащи не само от легендарната Alfette по време и след автомобилната им кариера, но и от Giulietta, Giulia GTA, Монреал, 2600 и други. Сред рекордите и световните, европейските и националните италиански титли в различните класове, Alfa Romeo спечели във водните спортове почти толкова, колкото на пистата и на пътя.

Италианската спортна марка Alfa Romeo, исторически обвързана със света на състезанията, има богат списък от постижения, които да покаже и в моторните лодки. Само 9 от 10-те кораба, показани в това изложение (десетият е развлекателна лодка), могат да се похвалят с цели 11 световни рекорда, 6 световни първенства, 7 европейски първенства и 9 национални италиански първенства и 5 златни медала на Coni. Изложбата проследява историята на всички видове двигатели, които са преобладавали в моторните лодки

Изложбата, която може да се похвали с щедрото участие на някои от най-важните международни колекции като тази на Museo Barca Lariana на езерото Комо, и е спонсорирана от Federazione Italiana Motonautica-Coni, може да бъде посетена в работното време на музея. Цената е включена във входния билет.

Alfa Romeo_Alfetta e Arno